Drugscriminelen gebruiken nieuwe onbekende grondstof voor productie van amfetamine

Iedereen die de Amerikaanse TV serie Breaking Bad heeft gezien weet dat je soms een beetje creatief moet zijn als het op grondstoffen voor je drugs productie gaat. Ook de real life Walter Whites (die hopelijk geen YO! BITCH als side kick hebben) lopen soms tegen het probleem aan dat een bepaalde stof moeilijk te krijgen is en komen er dan achter dat een andere stof heel goed als vervanger kan functioneren. Tijdens het oprollen van enkele laboratoria is de NFI (je weet wel waar ze organen en zo kwijt raken) een nieuwe grondstof tegen gekomen die het schaars verkrijgbare Apaan vervangt. Welke stof het is willen ze niet vertellen, omdat criminelen anders slimmer zouden worden…. uuuh het is al in het wild dus dat er iemand al in loopt te handelen lijkt me niet meer dan realistisch te noemen. Maar goed hier is het bericht van de sensatie krant de Telegraaf.

Drugscriminelen worden steeds inventiever in het zelf maken van synthetische drugs. Sinds het verboden is om apaan te importeren heeft het Nederlandse Forensisch Instituut (NFI) nieuwe grondstoffen voor synthetische drugs gevonden in drugslaboratoria. Dat zei Jorrit van den Berg van het NFI woensdagmorgen in Vandaag de Dag van WNL. Apaan is de grondstof voor amfetamine.

Hij wilde niet zeggen om welke stof het gaat „om criminelen niet wijzer te maken”. Van den Berg is bezorgd over het productieproces. „Hoe langer de synthetische route, hoe gevaarlijker het wordt voor omwonenden en opsporingsdiensten. Denk bijvoorbeeld aan incidenten met zoutzuurdampen.”

Tot nu toe is de nieuwe grondstof gevonden in enkele vaatjes van 25 kilo. Van den Berg vreest dat als het verbod op apaan blijft gehandhaafd, er meer van de nieuwe grondstof gevonden zal worden.

Loading

Source :

Geef een reactie